Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens wordt tegenwoordig Perifeer Arterieel Vaatlijden (P.A.V.) genoemd, maar in de volksmond is het beter bekend als “etalagebenen”. Patiënten met P.A.V. hebben pijn tijdens het lopen, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen. Doordat de slagaders niet meer voldoende zuurstof aan de spieren kunnen leveren ontstaat er een pijn die afneemt wanneer men stilstaat. Men verbloemt dit door net te doen alsof ze etalages aan het kijken zijn. Vandaar de naam etalagebenen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat looptraining een veilig, effectief en goedkoper alternatief is voor de voorheen veelal gebruikte dotterbehandeling. Deze looptraining wordt gegeven door gecertificeerde fysiotherapeuten, dwz fysiotherapeuten die een speciale opleiding hiervoor gevolgd hebben en lid zijn van het zg. ‘claudicatio netwerk’. Vanaf 2017 worden 37 behandelingen per jaar vanuit de basisverzekering vergoed.

Claudicatio Net is het landelijk netwerk van fysiotherapeuten gespecialiseerd in het geven van gesuperviseerde looptraining. Hierbij wordt nauw samengewerkt met huisartsen en specialisten. Mireille Kroes is namens Fysiotherapiepraktijk Hellendoorn aangesloten bij het Claudicatio Net.

Voor meer informatie kunt u kijken op Claudicationet.

Reacties zijn gesloten.